Tuesday, March 6, 2007

dorf



Festival dokumentarnog rock filma – DORF održat će se od 8. do 11. ožujka u Vinkovcima, a projekcije filmova bit će popraćene koncertima, izložbom rock fotografija i okruglim stolom.
1. ožujka 2007
Festival dokumentarnog rock filma – DORF ’07 prvi se će se put održati u Vinkovcima od 8. do 11. ožujka 2007. u Gradskom kazalištu ’Joza Ivakić’. Festival će otvoriti dokumentarac poznatog rock kritičara Dubravka Jagatića ’Kad muzičari šokiraju’, 50-minutni kolaž o našim rockerima i njihovim nepodopštinama koje su šokirale javnost, od Leta3 preko Satana Panonskog do Vuce te polusatni hommage kultnom rockeru Zdenku Franjiću, ’Oči u magli’, braće Pongrac.
Među 14 naslova iz pet zemalja, u programu prvog DORF-a nalaze se i filmovi koji prate naše najveće glazbene zvijezde ili se pak osvrću na događaje i karijere koje su ušle u glazbene legende, poput turneje Bambi Molestersa s REM-om u filmu ’Backstage pass’, Radislava Jovanovića – Gonza, djelovanju novosadskog Obojenog programa (’Kad se neko nečem dobrom nada’, Brankice Drašković), dojmljiv prikaz alternativne scene u Prištini ’Shuffle: politics, bullshit, rock’n’roll…’ Ylbera Mehmedaliua i Edona Rizvanollija , a sa stvarnim junacima Azrinih pjesama razgovarala je Ines Pletikos u filmu ’Kad Miki kaže da se boji’. Domaće, vinkovačke filmske snage predstavlja kratki dokumentarac ’Di smo mi to?’, strip genijalca Dubravka Matakovića, koji je kamerom pratio put svoje grupe Septica na zagrebačku Zlatnu kooglu.
’Već duže vrijeme pratim glazbene dokumentarce i u jednom trenutku učinilo mi se zgodnim prikazati te filmove i široj javnosti. Dobio sam prikazivačka prava, skupio ekipu i nastao je DORF, prvi festival ovakve vrste u Hrvatskoj’, objašnjava nam direktor festivala Toni Šarić i nastavlja ’Već ovaj, prvi Dorf, međunarodnog je karaktera i jako nas veseli što ćemo premijerno prikazati i dva zanimljiva američka dokumentarca ’We jam econo’, priču o kultnom američkom post HC triju Minutemen i ’Unknown passage’ o jednoj od najvećih američkih garage-punk grupa, Dead Moon.’ Nakon projekcija, u Caffe baru Plus u središtu grada, svake će se večeri svirati uživo. Nastupat će riječki Beatles Revival Band i My Buddy Moose, te vinkovački Septica i Thee Knuckleheads. Tijekom festivala u predvorju Gradskog kazališta ’Joza Ivakić’ moći ćete pogledati izložbu rock fotografija Foto-kluba Vinkovci, a zadnjeg će dana svi zainteresirani moći sudjelovati na okruglom stolu posvećenom upravo žanru muzičkog dokumentarca.
‘U Vinkovcima je uvijek bilo talentiranih likova, imali smo odličan Salon stripa, bili smo važno muzičko i likovno središte. Ja se nadam da će DORF postati tradicionalan i da će vratiti Vinkovce na kartu gradova u kojima se dobro zabavlja. Zahvalni smo Poglavarstvu i Županiji što su podržali ovaj festival, a nadam se da će i sponzori ovdje pronaći svoj interes. Pokrenuli smo i humanitarnu akciju za kupovinu stana u Zagrebu namijenjenom djeci koja u metropolu odlaze na kemoterapiju. Tijekom i nakon festivala prodavat ćemo badgeve i sav novac uplatiti u dobrotvorne svrhe’, govori o važnosti ovog ne samo glazbenog događanja Šarić.
Tvrtka Continental film i video iz Zagreba objaviti će i distribuirati najbolji film po mišljenju žirija, a Vinkovačka televizija, glavni medijski pokrovitelj, snimat će i svakodnevno emitirati festivalske kronike. Tridesetak autora iz regije već je potvrdilo svoj dolazak na DORF ’07.
Festival dokumentarnog rock filma - DORF ’07 organizira Udruga ljubitelja filma ’Rare’ iz Vinkovaca.
Ulaz na sve projekcije je besplatan.
http://www.dorf-vk.com/
FILMOVI NA FESTIVALU DOKUMENTARNOG ROCK FILMA, VINKOVCI, 08. – 11.03.2007.
BACKSTAGE PASS (Hrvatska), Radislav Jovanov Gonzo, 60’ DI SMO MI TO? (Hrvatska), Dubravko Mataković, 35’ DOLGCAJT (Slovenija), Igor Zupe, 47’ KAD MIKI KAŽE DA SE BOJI (Hrvatska), Ines Pletikos, 106’ KAD MUZIČARI ŠOKIRAJU (Hrvatska), Dubravko Jagatić, 51’ KAD SE NEKO NEČEM DOBROM NADA (Srbija), Brankica Drašković, 28’ KOBRA 11 (BiH), Adnan Murselović i Edin Džambić, 12’ NEVIDLJIVA NACIJA (Srbija), Darko Kovačević, 93’ OČI U MAGLI (Hrvatska), Nino i Jadranko Pongrac, 31’ RITAM ROCK PLEMENA (Hrvatska), Bernardin Modrić, 86’ SHUFFLE: Politics, bullshit and rock’n’roll… (Kosovo), Edon Rizvanolli i Ylber Mehmedaliu, 42’ SNOVI BEZ POKRIĆA (Hrvatska), Robert Šeić, 61’ UNKNOWN PASSAGE – The Dead Moon Story (SAD), Jason Summers i Kate Fix, trajanje: 88’ WE JAM ECONO – The story of the Minutemen (SAD), Tim Irwin, 90
i na kraju pitanje jel ide tko na festival ??
da sam dole otiso bi bez razmisljanja..od svih ovih filmova pogledo samo (ritam rock plemena)..

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

nisi gledo kad "miki kaze da se boji"? meni je taj film super iako su mi i azra i stulic bezveze glazba...
nije los taj festival. moglo bi se skoknit...

March 8, 2007 at 9:58 AM  
Blogger sindrom1975 said...

totalno zaboravio jeba te led..naravno da sam ga pogledo,a imam ga i u divx-u..meni je film skroz dobar,a sto se tice azre i stulica,sve do prvog samostalnog albuma meni je ok,mada ima dobrih stvari i na njegovim solo uradcima..meni je taj sav mit oko azre i stulica tolko napuhan,da je meni fakat bezveze i pisat u svezi sveg toga..jedino sto na kraju mogu da napisem je to,da sam azru uvijek cijenio,bez obzira na onu silnu masu ljudi koji su kao slusali azru,a znali su samo za balkan i marinu..

March 8, 2007 at 4:02 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home